Neurorevalidatie, ook wel neurorevalidatie genoemd, verwijst naar het proces van het herstellen of verbeteren van de functies van het zenuwstelsel, met name na een letsel of aandoening van de hersenen, het ruggenmerg of de perifere zenuwen. Dit kan bijvoorbeeld optreden na een beroerte, traumatisch hersenletsel, multiple sclerose, Parkinson, of andere neurologische aandoeningen.
Neurorevalidatie omvat een multidisciplinaire aanpak waarbij verschillende gezondheidszorgprofessionals zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, neuropsychologen en specialisten op het gebied van revalidatiegeneeskunde betrokken kunnen zijn. Het doel is om de patiënt te helpen bij het herwinnen van verloren functies, het verbeteren van mobiliteit, cognitieve vaardigheden, spraak en andere aspecten van het dagelijks functioneren.
Het programma kan verschillende interventies omvatten, zoals fysiotherapie om spierkracht te verbeteren en bewegingsbereik te vergroten, ergotherapie om zelfstandigheid in dagelijkse activiteiten te herstellen, logopedie om spraak- en slikproblemen aan te pakken, en neuropsychologische interventies om cognitieve functies te verbeteren. De behandeling kan variëren afhankelijk van de specifieke behoeften en mogelijkheden van de patiënt.